Zo fijn als je de tekens begrijpt

Hoe jij de tekens begrijpt, inktvlek

Of ik Pieter niet beter in de gaten kon houden onder schooltijd. Sinds de klas een vulpen heeft zitten zijn handen, armen en soms zelfs zijn gezicht, onder de inkt!

Moeder legde duidelijk de verantwoordelijkheid bij mij en ik begreep haar maar al te goed. Ik zie het al voor me. Moeder boenend met een washandje op het kleine armpje van Pieter proberen de inkt eraf te halen tot de huid er rood van kleurt. Arme Pieter, arme moeder…

Toch kon ik er niet direct veel aan doen. Er waren immers nog 30 andere kinderen die ook hun aandacht nodig hadden. Maar indirect kreeg ik hier toch invloed op. Ik zal je vertellen hoe.

Vaak zie je dat kinderen als Pieter niet alleen op hun huid knoeien. Ze maken geregeld een chaos van hun reken of taalschriften. En ze blijken daar een goede reden voor te hebben. Om achter de oorzaak te komen is niet altijd makkelijk. Mijn kennis over tekentaal heeft mij hierbij enorm geholpen. Pieter gaf immers allemaal tekens! Ook in zijn schriften ging ik goed kijken naar de manier waarop hij knoeide.

Het waren geen krassen. Hij tekende meer dwarrelende cirkels. Open, dicht, groot en klein. Eigenlijk deed hij wat wij vaak doen tijdens een lang telefoongesprek of een vergadering. Je herkent het misschien wel. Droedelen noemen we dat nu. We maken zonder er erg in te hebben gesloten vormen. Hierdoor blijven in focus en sluiten we ons af van de prikkels om ons heen.

Aha… dat deed Pieter waarschijnlijk ook! Ik ging met andere ogen kijken naar de behoefte van Pieter. Dit was zijn manier om om te gaan met de vele prikkels in de klas. Wat een geweldige oplossing van Pieter. Maar mamma en ik zagen dat nog niet. Hier moest ik wat mee.

Wat Pieter hielp en misschien de leerlingen in jouw groep ook is het volgende.
Elke dag pakken de kinderen bij de inloop een vorm. (Ik had hiervoor een speciale mand staan.) Dat kan een puzzelstukje, logi bloc of iets uit hun vak zijn. Deze vorm is de hele dag hun ‘vorm van de dag’. Ze trekken hem om, en trekken hem nogmaals om zodat er een dikke doorgaande lijn de vorm aangeeft. Ze mogen van alles in de vorm tekenen en er iets leuks van maken. Een dier, een fantasiebloem, laat het ze maar bedenken. Aan het eind van de dag kan je alle vormen van die dag op een groot vel papier plakken. Heb je gelijk een mooi groepswerk in de klas hangen.

Voor Pieter werkte het. Hij heeft gedurende twee weken elke dag intensief aan deze opdracht gewerkt en ik moet je zeggen dat ik hem ook extra goed volgde. In het begin leek het alleen maar erger te worden met zijn ‘geknoei’ maar na twee weken kwam mama langs met de volgende opmerking:” Wat fijn dat je Pieter zo goed in de gaten houdt. Hij zit nu echt minder onder de inkt.”

Met een brede glimlach ontving ik haar woorden. Zo fijn voor iedereen wanneer je de tekens begrijpt…

Wil jij dat ook? Kijk dan hier op mijn website voor mijn aanbod. De basistraining Kindertekentaal start op 11 januari a.s. Je kunt er nog bij maar dan moet je wel snel zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *