De koppoter instituut voor kindertekentaal
Nieuwsbrief ontvangen?

Workshops onderwijsthema's

Thema’s die aan de orde van de dag zijn in het dagelijks onderwijs, daar laten we bij de Koppoter een ander licht op schijnen. Albert Einstein zei ooit: “Een probleem kan je niet oplossen op hetzelfde niveau als waarop het is ontstaan.” Bij tekentaal spreekt de taal van het onderbewuste en dat  biedt nieuwe mogelijkheden vanuit een diepere laag. Deze workshops voldoen aan de kerndoelen van het SLO.


Dan zijn deze workshops uitermate geschikt voor jou. Bovendien voldoen ze aan de kerndoelen SLO

Wanneer een ontwikkelingsvoorsprong een probleem wordt

Hoe een tekening preventief kan worden ingezet

Karin Stolwijk
Karin Stolwijk

7 oktober 2023 | 10.00 – 13.00 uur | Steenwijk 

Misschien herken je dit… Je ziet dat Bram niet lekker in zijn vel zit. Hij is snel gefrustreerd, opstandig en de laatste tijd komt er nauwelijks iets uit zijn handen omdat hij de lat zo hoog legt.
Julia is een goede leerling, ze zou best meer aankunnen, maar ze wil geen extra werk doen. Ze verlummelt haar tijd en met haar gedrag stoort ze andere kinderen.
Femke is zo rustig, je hoort haar bijna niet. Er kan ook geen lachje af. Je maakt je zorgen om haar, hoewel haar resultaten geweldig zijn.
Je hebt al verschillende keren geprobeerd met Bram, Julia en Femke te praten maar daar komt weinig uit.
Waar zou hun gedrag vandaan komen?
Zou er sprake kunnen zijn van een ontwikkelingsvoorsprong?

Een tekening kan nooit een uitgebreid onderzoek vervangen, maar kan preventief ingezet worden en inzicht bieden in welke kinderen in de gaten gehouden moeten worden om verdere problemen te voorkomen.
Een tekening kan gebruikt worden als signaleringsmiddel want er zijn wel degelijk kenmerken die een eerste aanwijzing kunnen zijn dat kinderen meer nodig hebben.

Tijdens deze workshop kijken we naar kenmerken die een tekening bijzonder maken ten opzichte van tekeningen van leeftijdgenoten en naar de verschillende fases van tekenontwikkeling.
Je gaat aan het werk met opdrachten die je in kunt zetten als signalering en met opdrachten die je kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong aan kunt bieden.
Wat vertelt de tekening jou als leerkracht en wat maakt de tekening zichtbaar voor het kind.
Hoe laat je perfectionisme los en verbind je denken en voelen met elkaar.
Leren doe je niet alleen met je hoofd maar met je hart, je lijf en al je zintuigen.

Deze workshop biedt direct inzetbare, praktische tools voor leerkrachten van groep 1 tot en met 8 en voor leerkrachten van een plusklas.

Karin Stolwijk werkte 40 jaar als leerkracht in het basisonderwijs. Als creatief coach werkt ze veel met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Zij weet als geen ander dat zowel het brein als het zijn van deze kinderen gezien moet worden om hun potentieel te kunnen ontwikkelen.

7 oktober 2023 Rabotheater De Meenten Steenwijk

10.00 uur- 13.00 uur

Investering 150,00

 

Je kunt je niet meer aanmelden voor deze workshop

Aanpak leerproblemen begint bij de ontwikkeling van de motoriek!

Onleesbaar handschrift? Leesachterstand?

Marijke van Vuure
Marijke van Vuure

19 oktober 2023 | 16.00 – 19.30 uur | Drachten

De motorische ontwikkeling van een kind is een belangrijk fundament om tot leren te komen. Ontdek het veelbelovende resultaat van het werken met de Lire-kaarten®. Wetenschappelijk onderbouwd!

De Lire-kaarten® zijn bij uitstek geschikt om in te zetten bij kinderen met achterstanden op het gebied van schrijven, lezen, rekenen en spellen.

Schrijven met de hand, d.w.z. met een pen op papier wordt steeds minder gedaan. Het zijn de toetsen op een toetsenbord die aangeraakt worden. Maar een klik op een toets om een woord te schrijven doet veel minder met je brein dan datzelfde woord geschreven met de hand, met de vingers en de duim. Het is de beweging, het voelen, de grip op de pen die ervoor zorgen dat dit woord onthouden wordt in ons brein. Alles wat met de hand geschreven wordt, beklijft beter. 

Goed kunnen voelen, tasten, een stevige grip op je pen zijn belangrijke stappen in de ontwikkeling van een goed handschrift, om goed te kunnen lezen en spellen.

In deze workshop leer je hoe je deze kaarten kunt inzetten bij kinderen met achterstanden op deze gebieden. Binnen drie weken is er een grote verbetering en binnen zes weken ontwikkelt een kind een duidelijk en goed leesbaar handschrift! En zonder het te merken gaan door het werken met de Lire-kaarten® ook rekenen, lezen en spellen met sprongen vooruit.

Laten we de ontwikkeling van de vingers, de duimen, de handen van onze kinderen niet vergeten.

Want een goede ontwikkeling betekent: grip op je pen, grip op je handschrift, op de spelling en dus grip op je Leven!

Daarom: aan de slag met de Lire-kaarten®!
Meer informatie over deze kaarten kan je hier vinden.

Marijke heeft meer dan veertig jaar ervaring in het begeleiden van kinderen met leesachterstanden. Als leerkracht in het basisonderwijs ontdekte ze dat er niet genoeg tijd en juiste begeleiding was voor deze kinderen. Zij specialiseerde zich in dyslexie en leesproblemen in het algemeen. Ze startte een praktijk en ontwikkelde haar eigen succesvolle manier van werken.

Ze schreef de volgende boeken:

  • Dyslexie en touwtje springen 
  • Leren lezen doe je met je lijf
19 oktober 2023 
16.00 uur – 19.30 uur
pcbo Het Anker
De Frisia 150 
9207 CZ Drachten
Investering: 175,00 
Inclusief warme maaltijd en de Lire-kaarten ter waarde van 31,00 per set!!!

Je kunt je niet meer aanmelden voor deze workshop

Verwacht in 2024

  • Communicatie ouder/ kind/ school door Geke de Lange 13-01-2024 10.00 – 13.00 uur Steenwijk 
  • Zingend tekenen voor groep 1-4 door Marijke Sluijter 10-02-2024 10.00 – 13.00 uur Steenwijk
  • TOS en tekentaal
  • Creatief denken stimuleren door te tekenen

 

Let op de tijden en locaties kunnen wisselend zijn! Indien de start om 16.00 uur is wordt een warme maaltijd aangeboden.