De koppoter instituut voor kindertekentaal
Nieuwsbrief ontvangen?

Workshops onderwijsthema's

Thema’s die aan de orde van de dag zijn in het dagelijks onderwijs, daar laten we bij de Koppoter een ander licht op schijnen. Albert Einstein zei ooit: “Een probleem kan je niet oplossen op hetzelfde niveau als waarop het is ontstaan.” Bij tekentaal spreekt de taal van het onderbewuste en dat  biedt nieuwe mogelijkheden vanuit een diepere laag.

Dan zijn deze workshops uitermate geschikt voor jou. Bovendien voldoen ze aan de kerndoelen SLO

'Lastige ouders' communicatie in Beeld

“Daar heb je die lastige ouder weer! ” 

Geke de Lange
Geke de Lange

Nieuwe datum volgt

Hoe kan het toch dat het in die communicatie met ouders niet fijn loopt? En wat is jouw rol als leerkracht in het geheel? 

Wil jij vanaf nu makkelijker omgaan met ‘lastige’ ouders? Dan is deze workshop voor jou!

Wat werkelijk gehoord en gezien wil worden

Je leert op creatieve wijze de onderliggende patronen in jullie communicatie ontdekkken zodat je eerder weet wat er werkelijk gezegd wordt waardoor de ander zich gezien en gehoord voelt en dat maakt de communicatie tussen jullie een stuk interessanter. 

Om deze communicatie in beeld te krijgen gaan we in deze workshop heerlijk aan de slag met kleurpotloden, klei, pastelkrijt en nog meer…. 

Geke de Lange is begonnen als leerkracht basisonderwijs. Ze heeft jarenlange ervaring als therapeut met ouders en kinderen in haar tekenpraktijk in Ommen. Haar kennis en creatieve manier van werken zal jou als leerkracht veel inzichten geven waardoor de communicatie met ouders soepeler zal verlopen. 

Als jij je plek niet inneemt neemt iemand anders hem in

Over orde houden en nog veel meer…

Nieuwe datum volgt

  • Heb jij veel moeite met de orde in je klas?
  • Lijken alle zware schooltaken weer op jouw schouders terecht te komen?
  • Ben jij meestal de laatste die de school verlaat?
  • Zit je in spagaat tussen werk en privé?

Natuurlijk heb jij je uiterste best gedaan, want jij wilt ook net als die collega van je: Met een natuurlijk overwicht de klas draaien!

Jouw wens is:

  • Geen extra werkdruk
  • Mooi op tijd je werk kunnen laten liggen en naar huis gaan want het werk komt toch nooit af
  • Blijven genieten van je werk en van je privéleven

In deze workshop kijken we op een dieper niveau naar jouw strubbelingen. Systemisch wel te verstaan.

Systemisch werk is ontwikkeld door de Bert Hellinger. Hij omschrijft een systeem als een groep mensen die bij elkaar hoort en waar systemische natuurwetten worden nageleefd. Het belangrijkste systeem in je leven is het gezin van herkomst. De plek die je daar innam is van grote invloed op de plek die je nu inneemt in je school, in het team en in je klas.

Bewust zijn van je plek

Door je bewust te worden van jouw plek zullen kinderen in je groep hierop reageren en kunnen ook zij hun plek als kind innemen. Zij zullen een bedding voelen in je groep, zich veiliger en gekend voelen. Dan zal het zich vrij kunnen ontwikkelen en optimaal tot leren kunnen komen zodat het rustiger kan worden binnen jouw groep.

De relatie met tekenen

De kennis over systemisch werken verbinden we tijdens deze workshop met creatieve opdrachten. Wanneer we met systemisch werk bezig zijn komen we in een diepere laag van ons onderbewustzijn. Ook wanneer we tekenen komen we op die laag terecht. Dat maakt deze combinatie tot een sterke eenheid. We gaan aan de slag met opdrachten die jij de volgende dag meteen kunt inzetten in je groep (of binnen je team).

Het wordt een workshop van verbinding en van verruiming van bewustzijn. Van creatief bezig zijn vol inspiratie en informatie.

Jij bent meer dan welkom bij deze workshop – er is een plek voor jou!

Als leerkracht heeft Rudy van der Noord zich gespecialiseerd in systemisch werk in de klas. Toen ze trainingen en workshops over kindertekentaal ging volgen kon ze deze op een diepgaande manier met elkaar verbinden hetgeen ze graag met jullie wil delen.

Rudy van der Noord workshop als jij je plek niet inneemt
Rudy van der Noord

Van beeld naar woord

Ervaar de kracht van creatieve communicatie voor leerlingen met een TOS

Karin Bezemer
Karin Bezemer

14 maart 2023 Beetsterzwaag

Gelukkig is er in het onderwijs steeds meer aandacht voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Het is bekend dat deze leerlingen wat extra’s nodig hebben op het gebied van communicatieve redzaamheid, zelfbeeld en zelfvertrouwen. In plaats van praten, wat voor leerlingen met TOS vaak lastig is, gaan we eerst verbeelden en dán praten!

De kracht van tekenopdrachten

In deze workshop ervaar je zelf de kracht van tekenopdrachten die je voor jouw leerlingen met TOS succesvol in kunt zetten.
Het herkennen en uiten van emoties stimuleer je door passende tekenopdrachten. Je weet welke opdracht het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van leerlingen met TOS vergroten. Ook de communicatie en het contact met klasgenoten kun je stimuleren en verbeteren door middel van bewust gekozen tekenopdrachten.

Je hoeft niet te kunnen tekenen

Door zelf creatief aan de slag te gaan stimuleer je ook je eigen creativiteit en kun je morgen al passende tekenopdrachten bedenken voor jouw TOS leerling.
Het zou jammer zijn als je deze opdrachten alleen voor je TOS leerlingen inzet. Gelukkig kunnen nog meer leerlingen profiteren van de ervaring die jij vandaag opdoet.
De vraag die nu altijd komt: Moet ik zelf creatief zijn en/of goed kunnen tekenen?
NEE dat is echt niet nodig! En ik weet zeker dat je creatiever bent dan je denkt.

Karin Bezemer is creatief communicatiecoach. Haar roots liggen in het onderwijs aan kinderen met hoor- spraak- taalproblemen.

Creëer creatief denken en zelfvertrouwen voor jou en je leerlingen

Durf jij zelf te stralen en je leerlingen te laten stralen?

11 april 2023 Beetsterzwaag

Waar peuters nog enthousiast tekenen en schilderen, zie je oudere kinderen en volwassenen vaker worstelen met hun creativiteit en zelfvertrouwen. Hoe komt het dat kinderen dit verliezen?  En hoe fijn zou het zijn om dit patroon te doorbreken, zodat kinderen blijven vertrouwen in hun kwaliteiten.

Wat leer je?

Na deze workshop weet je waaruit het creatief zelfvertrouwen is opgebouwd en hoe je dit kunt stimuleren en vergroten. Zowel bij jezelf als bij je leerlingen. Aan de hand van laagdrempelige tekenoefeningen die je ook met je klas kunt doen ga je aan de slag. Vanuit die ervaring onderzoeken we wat hierin bijdraagt aan het creatieve zelfvertrouwen en krijg je praktische handvatten.

Deze workshop draagt zeker bij aan het vergroten van het (creatief) zelfvertrouwen van zowel leerkracht als leerling.

Evelien Stadt is een creatief katalysator die trainingen geeft in creatief denken. Ze is specialist in het transformeren van creatieve blokkades en zal je inspireren dat ook in je klas te gaan doen.

Evelien Stadt
Evelien Stadt

Rekenen met kleurpotlood en stoepkrijt

Hoe kinderen zelf de regels van het spel ontdekken. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 5

Marijke Sluijter
Marijke Sluijter

30 mei 2023

O néé! Rekenen! Niet veel kinderen zijn er dol op. Maar tekenen, dat willen ze wel. Dat is mooi, want rekenen is beeldtaal. Om sommen te kunnen maken moet je je kunnen voorstellen wat er verandert als je met hoeveelheden gaat schuiven.

Dus… 1+1=2 Toch?

Combineer rekenen met tekenen en je hebt de ideale manier om kinderen rekenmeters te laten maken. Maak er dan ook nog een spel van en je hebt de beste manier om iets nieuws te leren. Elk kind pikt eruit wat op dat moment de aandacht vraagt en doet dat op zijn eigen niveau. Uit de ooghoeken zien ze wat andere kinderen doen. Wie al wat verder kan zal dat doen en zal andere kinderen inspireren. Zo doen kinderen zonder druk, zonder angst om te falen veel rekenervaring op. Dat is de kracht van samenspel.

Met rekenspel ontwikkelen kinderen een innerlijk beeld van alle mogelijke rekenbewerkingen, nog voor ze hetzelfde als ‘echte’ sommen leren. Ze ontwikkelen vertrouwen in het eigen kunnen en rekenen is geen reden meer voor buikpijn.

Ook voor jou als leraar heeft spelend leren rekenen veel voordelen. Jij ziet aan het spel wat ze al uit zichzelf kunnen, welke nieuwe ideeën ze opperen en wie wat nog niet begrijpt. En als je met je ‘echte’ rekenles aankomt, zeggen ze: kom maar op met die sommen!

Wat leer je deze middag?

Zingend tekenen

Je leert kleuters en jonge leerlingen afstanden schatten, de koppeling leggen tussen tijd en ruimte (voorbereidend schrijven) en tellen met zingend en bewegend tekenspel. Oudere kinderen ontwikkelen hiermee een ritmisch tempo en krijgen meer zelfvertrouwen bij het rekenen, schrijven en tekenen.

Magische Cirkels

De tafels van vermenigvuldiging levensgroot in beeld. Een kleurrijk coöperatief groepsspel voor de hele school. Klassen- en leeftijd overstijgend rekenspel op de speelplaats voor zonnige dagen. Kinderen zien de tafels inzichtelijk in beeld en zullen ze spelenderwijs ontdekken en/of oefenen.

Geometrisch tekenspel

Ontdek de patronen achter de uitkomsten van alle tafels en doorzie de getallenlijn beter dan je ooit had kunnen dromen. Vanaf de oudste kleuters tot en met groep 5. Van je handen naar de sterren, en van de sterren naar het universum!

Marijke Sluijter is begonnen als kleuterleidster was ze al jong hoofdleidster. In 1985 werd ze directeur van een Jenaplanschool en vanaf 1987 was ze hoofdredacteur van het tijdschrift Educare. Ze schreef boeken over onderlinge kindermassage en droedelen en in de klas. Verwondering is het sleutelwoord waarmee zij de harten van kinderen opent. De kracht ligt in de eenvoud. En het mooie is: jij kan het ook! 

Zinvol tekenen met gevluchte kinderen

13 juni 2023

Je zal hier maar gekomen zijn vanuit een onveilig gebied. Gevlucht met of zonder beide ouders. Onderweg heb je al heel veel meegemaakt en dan kom je in ‘het beloofde land’ waar alles anders is. Is het wel zo veilig als je de taal niet verstaat en alles anders is dan thuis? Gelukkig is tekentaal universeel. Overal op de wereld vertellen kinderen een verhaal door te tekenen. Natuurlijk kan je niet in drie uurtjes tekeningen leren lezen maar je kunt wel mooie inzichten en tekentips krijgen die jou en je leerlingen enorm kunnen helpen. Je gaat een middag beleven waarin je laagdrempelige oefeningen gaat doen die jouw leerlingen enorm ondersteunen om zich beetje bij beetje thuis te laten voelen.

Trainer: Linda Walinga 

Linda Walinga

Wanneer een ontwikkelingsvoorsprong een probleem wordt

Hoe een tekening preventief kan worden ingezet

Karin Stolwijk
Karin Stolwijk

7 oktober 2023 10.00 – 13.00 uur Steenwijk 

Misschien herken je dit… Je ziet dat Bram niet lekker in zijn vel zit. Hij is snel gefrustreerd, opstandig en de laatste tijd komt er nauwelijks iets uit zijn handen omdat hij de lat zo hoog legt.
Julia is een goede leerling, ze zou best meer aankunnen, maar ze wil geen extra werk doen. Ze verlummelt haar tijd en met haar gedrag stoort ze andere kinderen.
Femke is zo rustig, je hoort haar bijna niet. Er kan ook geen lachje af. Je maakt je zorgen om haar, hoewel haar resultaten geweldig zijn.
Je hebt al verschillende keren geprobeerd met Bram, Julia en Femke te praten maar daar komt weinig uit.
Waar zou hun gedrag vandaan komen?
Zou er sprake kunnen zijn van een ontwikkelingsvoorsprong?

Een tekening kan nooit een uitgebreid onderzoek vervangen, maar kan preventief ingezet worden en inzicht bieden in welke kinderen in de gaten gehouden moeten worden om verdere problemen te voorkomen.
Een tekening kan gebruikt worden als signaleringsmiddel want er zijn wel degelijk kenmerken die een eerste aanwijzing kunnen zijn dat kinderen meer nodig hebben.

Tijdens deze workshop kijken we naar kenmerken die een tekening bijzonder maken ten opzichte van tekeningen van leeftijdgenoten en naar de verschillende fases van tekenontwikkeling.
Je gaat aan het werk met opdrachten die je in kunt zetten als signalering en met opdrachten die je kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong aan kunt bieden.
Wat vertelt de tekening jou als leerkracht en wat maakt de tekening zichtbaar voor het kind.
Hoe laat je perfectionisme los en verbind je denken en voelen met elkaar.
Leren doe je niet alleen met je hoofd maar met je hart, je lijf en al je zintuigen.

Deze workshop biedt direct inzetbare, praktische tools voor leerkrachten van groep 1 tot en met 8 en voor leerkrachten van een plusklas.

Karin Stolwijk werkte 40 jaar als leerkracht in het basisonderwijs. Als creatief coach werkt ze veel met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Zij weet als geen ander dat zowel het brein als het zijn van deze kinderen gezien moet worden om hun potentieel te kunnen ontwikkelen.

Verwacht in seizoen 2023/2024

Leren lezen door te tekenen

Marijke van Vuure
Marijke van Vuure

Marijke heeft meer dan veertig jaar ervaring in het begeleiden van kinderen met leesachterstanden. Als leerkracht in het basisonderwijs ontdekte ze dat er niet genoeg tijd en juiste begeleiding was voor deze kinderen. Zij specialiseerde zich in dyslexie en leesproblemen in het algemeen. Ze startte een praktijk en ontwikkelde haar eigen succesvolle manier van werken.

Ze schreef de volgende boeken:

  • Dyslexie en touwtje springen 
  • Leren lezen doe je met je lijf

De workshops die worden gegeven in ‘De Buorskip’ Vlaslaan 26, 9244CH te Beetsterzwaag en zijn op dinsdag van 16.00 tot 19.30 uur. Inclusief warme maaltijd. Dieetwensen graag doorgeven via de contactpagina Investering €175,00 per workshop

Workshops gegeven in Rabotheater de Meenthe in Steenwijk zijn op zaterdag van 10.00-13.00 uur. Investering: € 150,00