Wil jij ook zo graag in de hoofdjes van kinderen kijken?

Of dat mogelijk is lees je hier

Op mijn facebookoproep aan ouders voor interessante blogonderwerpen kwam een aantal keer de vraag naar begrip voor kinderen. ‘Konden we maar in hun hoofdjes kijken en begrijpen waarom onze kinderen doen wat ze doen. Dan weten we hoe het zit en hebben we misschien een stukje van de handleiding te pakken.’

Elk kind heeft een goede reden voor zijn gedragjongen steekt tong uit

Wauw, wat prachtig als ouders deze wens hebben. Ze willen hun kind begrijpen. Ze hebben door dat het kind een goede reden voor zijn gedrag heeft en hopen die in de hoofdjes te ontdekken. Misschien hebben ze moeite met bepaald gedrag, maar ze blijven zoeken naar het waarom. Juist als het moeilijk wordt.

Kindertolk

Natuurlijk kunnen we niet direct in die prachtige kinderhoofdjes kijken, maar gelukkig is er wel een manier die wat meer duidelijkheid kan geven. Het afgelopen cursusjaar heb ik de opleiding tot Kindertolk’ gevolgd (https://presentchild.com). Als we beseffen dat kinderen onze spiegels zijn, en we het gedrag vertalen naar een boodschap voor ons, dan wordt er misschien al iets duidelijk. Vaak weet je dat ook al. Je herkent vast wel dingen van jezelf of je partner in je kind. Hoe vaak hoor ik niet: ‘De appel valt niet ver van de boom.’

Het gedrag van je kind wordt een boodschap voor jou

Nog even over de appel. Stel, de fruitteler heeft een boomgaard met prachtige appelbomen en ontdekt dat de appels zich niet ontwikkelen zoals hij had verwacht. Wat gaat hij doen? Gaat hij die appels behandelen? Nee, natuurlijk niet. Hij gaat aan de slag met de boom. Is de grond oké, de voeding, het klimaat, is er op tijd en op de juiste manier gesnoeid etc? Zo werkt het ook bij ons. Soms zie je als ouder niet wat jij (de boom) nodig hebt, wat er bij jou tot ontwikkeling mag komen. Jouw kind kan dan iets in je aanraken dat aandacht vraagt, om misschien wel geheeld te worden. Het is vaak dat stuk wat je raakt, boos of verdrietig maakt in het gedrag van je kind, wat een boodschap bevat voor jou.

Een cadeau uit liefde

Tijdens de opleiding heb ik veel ervaring met ouders opgedaan. Het verhaal over het kind wordt een liefdevolle boodschap aan de ouder. Ouders zijn vaak diep onder de indruk over hoe goed hun kind ze kent en precies de juiste plek weet te raken. Alleen al het bewust zijn van die boodschap maakt dat het kind het ‘geraakte’ gedrag niet meer vertoont. ‘En wij maar denken dat het kind lastig is en zich zo gedraagt om ons te plagen’ hoorde ik onlangs nog. Nee, het kind doet dit alles uit liefde. Hij geeft je een groot cadeau!

Spiegelen gebeurt in alle relaties

Bovenstaande verhaal geldt uiteindelijk voor al onze relaties. Alles wat je raakt in relatie met anderen zegt iets over jou. Ouder-kind relaties en liefdesrelaties zijn natuurlijk zo intiem dat je er misschien wel iets mee wilt om op een fijnere manier bij elkaar te kunnen zijn. Een sessie met een kindertolk kan dan heel verhelderend zijn.

Een kijkje in de hoofdjes van je kinderen

Dus lieve vragenstellers, in het hoofd van je kind kijken kan natuurlijk niet. Maar als je je kind als spiegel ziet, of een kindertolk inschakelt, krijg je al wel een mooi beeld van hoe het werkt. Door deze prachtige opleiding heb ik nog meer kennis en unieke tools ontvangen om voor jullie iets te kunnen betekenen in jullie gezin. Wil jij samen met mij naar het gedrag van je kind kijken, zodat er meer rust, liefde en harmonie in je gezin ontstaat? Meld je dan aan voor een gratis skypesessie, mail of bel me.

Tekentip

Maak jij als ouder (of leerkracht) de boom en laat je kinderen de appeltjes tekenen? Hoe zien de appeltjes eruit? Waar hangt welk appeltje? Kijk maar goed. En heeft de boom alles wat hij nodig heeft om te groeien? Ik ben benieuwd. Stuur je de tekening? Dan plaats ik hem. Maar eerst genieten van het samen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *