Wat weer een knoeiboel Kees!

Ik scheurde de bladzijde uit zijn schrift en zei: ‘Maak maar overnieuw en nu netjes!’

Jeetje… wat schaam ik mij nu over die actie. Ik durf het je wel te vertellen omdat ik serieus meende dat ik er goed aan deed. Ik dacht dat Kees echt zou leren netter te werken. Maar ik ging voorbij aan zijn behoefte. Ik keek alleen naar die van mij en keurde daarom Kees zijn werk (en daarmee Kees) volledig af.

Reden om te knoeien

Er kunnen verschillende redenen zijn voor kinderen om zogenaamd ‘knoeiwerk’ te maken. Als leerkracht weet je vaak niet de reden. Hoeft ook niet. Maar kijk er eens anders naar, zonder gelijk te oordelen. Misschien ontdek je dan dat verschillende soorten knoeiers zijn. En die hebben allemaal misschien wel een andere behoefte.

Nu heb ik het even alleen over de grootste knoeiers die waarschijnlijk de meeste ergernis teweegbrengen bij leerkrachten. Hun werk karakteriseert zich door:

  • Chaotisch gekras naast en door het werk
  • Vlekken door inkt of vieze handen
  • Gaten en scheuren in het papier
  • Ezelsoren
  • Je kunt zelf misschien wel bedenken hoe hun vak eruitziet

Behoefte: creatief uiten zonder iets moois te moeten creëren. Gewoon even lekker aanmodderen.

Als tekentaal docent zeg ik laat ze lekker krassen. Want als er gekrast wordt in het schoolwerk dan is er een behoefte om te krassen. Het papier (A5) laat je vastplakken met schilderstape op de tafel zodat er een stevige basis ontstaat om vrij te uiten. (Aan de manier van krassen kan je trouwens heel veel aflezen maar dat even terzijde. Dit komt aan bod in mijn trainingen.)

De chaos omarmen

Na al dat gekras komt er vaak rust. De chaos is omarmd. Nu wordt het tijd de chaos te transformeren. Dit kan door het werk te verscheuren en er iets nieuws van te maken door de stukjes op een nieuw papier te plakken. Het resultaat is voor de meeste kinderen verbluffend omdat juist het gekras zo’n prachtig effect geeft in het eindresultaat.

Wat een geluk dat veel leerlingen ook mijn metamorfose hierin hebben meegemaakt. Ik heb nog legio ideeën om met deze knoeipotjes te kunnen doen zodat er ook in hun brein wat meer orde en rust komt. Deze tips en nog veel andere geef ik in de trainingen die op 7 september a.s. starten. Interessant? Kijk dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *