Wat hebben wij gemeen met de peutertekening?

De peuterfase laat een heel basale ontwikkeling zien die wij als volwassenen gedurende heel ons leven de nodige aandacht mogen geven. In zijn tekeningen verbeeldt het 2- of 3-jarige kind dat op een heldere, niet mis te verstane wijze. Wat bedoel ik hiermee? Ik leg het je uit.koppoter

Op een gegeven moment sluit het jonge kind het einde van een lijn aan op het begin van de lijn en dan is er een cirkel getekend. Een vorm met een binnen en een buitenruimte. Het kind ontdekt: Ik ben ik en jij bent jij. Ik ben iemand en jij bent een ander.
Peuters laten dat vaak ook heel goed horen met het woordje NEE. Ik ben ik en ik wil iets en dat is misschien wel anders dan wat jij wilt. Hiermee geven ze duidelijk een grens aan. En dat zie je in hun tekeningen terug. De lijn van de cirkel is een begrenzing tussen jij en ik. Het ik binnenin en het jij erbuiten.

Grenzen aangeven in de tekening

Ook als we tekeningen van oudere kinderen bekijken stel ik al heel gauw de vraag: ‘ Zijn de vormen gesloten?’ Met andere woorden: Blijft dit kind bij zichzelf? Geeft het duidelijke grenzen aan? Houdt het zijn energie bij zichzelf of verliest het veel energie door lekken in de vormen? Dat zijn vragen die allemaal teruggrijpen op de peuterfase terwijl het kind die fase allang voorbij is.

Het kan verschillende redenen hebben wanneer de vormen niet sluiten. Alleen vermoeidheid maakt al dat vormen zich minder makkelijk laten sluiten. Ook o.a. motorische en neurologische factoren kunnen een rol spelen.
Het is essentieel om het sluiten van de vormen aandacht aan te geven. We kunnen namelijk in groepen meer rust creëren door helpende tekenopdrachten te geven die maken dat kinderen meer bij zichzelf blijven en hun grenzen weten aan te geven.

Misschien doe jij dat ook

Bij mijzelf merkte ik dat ik aan het eind van een werkdag tijdens vergaderingen automatisch cirkeltjes op de agenda ging tekenen. Zonder dat ik het door had, was ik al tekenend bezig terug te keren naar mij(n)zelf. Om mij even energetisch af te sluiten voor wat er allemaal speelde tijdens de vergadering. Ik bleef juist daardoor oplettend en aanwezig, maar liet mijn energie niet wegvloeien.

Nu weet ik waar dit gedrag zijn oorsprong heeft en kan ik het doeltreffend inzetten waar nodig. Heb ik geen potlood, pen of papier bij de hand en vind ik het toch nodig om mijn energie te bewaken, dan gaan als vanzelf mijn benen en armen over elkaar. Het systeem sluit zich. Ik ben ik en jij bent jij.

Ons-zelf

Juist volwassenen hoor je over je-zelf zijn. Soms zijn we ons-zelf even kwijt, of we zijn ons-zelf niet meer. En we kunnen ook nog ons-zelf verliezen. Poeh… dat is noch al wat. Velen zijn op zoek naar zich-zelf in of na een crisisperiode en maken daarin een prachtige ontwikkeling door. Vaak heeft dat ook weer te maken met grenzen stellen. Allemaal peuterfases die we steeds maar weer doormaken.

Veilig in de kring

In de klas kan je gebruik maken van de hele groep. Kringspelletjes en kringopstellingen laten kinderen veiligheid ervaren. Ik hoor erbij. Of misschien word ik buitengesloten. De kring maakt het allemaal zichtbaar. Kijk ook eens naar de kinderen die nog geen cirkel kunnen tekenen om welke reden dan ook. Kunnen ze wel leuk meespelen in de kring of kijken ze liever nog even toe of spelen ze het liefst buiten de kring? Kringopstellingen helpen spelenderwijs het ik-bewustzijn ontwikkelen. En dat is belangrijk om bewust te worden van je-zelf.

 Veiligheid creëren door de juiste creatieve opdracht

Ook als je niet in de kring zit zijn er veel creatieve mogelijkheden om kinderen dichtbij zichzelf te laten blijven. Hierdoor ontstaat meer rust in de groep, een betere concentratie en een prettige sfeer waarin veiligheid de basis vormt.

Het mag duidelijk zijn dat tekenoefeningen, die passen bij de peuterfase en aangepast zijn aan de leeftijd van het kind, een positieve invloed hebben op onze hoog sensitieve kinderen, in welke vorm dan ook. Hoe mooi is het dat je tekenderwijs mag oefenen om je grenzen neer te zetten? Alleen voor jezelf, samen met een klasgenootje of in een groepswerk. Veiliger oefenen kan bijna niet.

Mogelijkheden

Ben je geïnteresseerd geraakt naar wat de mogelijkheden zijn voor jou, jouw groep of school? Kijk dan even op de scholenpagina.

https://dekoppoter.com/scholen/

Of klik op onderstaande button voor een vraag.

Wil je persoonlijk op ontdekking naar je ZELF of heb je een andere vraag, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Tekentip

Laat je kind of je klas toverballen maken met waskrijt. Lekker op groot papier of behang.
Ondertussen kun je leuke liedjes zingen met elkaar. Veel plezier ermee!

toverballen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *