Wat als we de schooldag zouden starten met tekenen?

Na de onrust van vandaag is het nu muisstil in de klas… je hoort alleen kleurpotloden over het papier gaan. Rechts vooraan zit Karel. Hij heeft net een krasse oude boom gekrast en zit nu heerlijk te kauwen op de achterkant van het bruine potlood en kijkt dromerig naar buiten. Helemaal zen.

Heerlijk zo. Terwijl ik de klas rondkijk vraag ik me af waarom ik eigenlijk aan het eind van de dag pas ga tekenen.

O ja, natuurlijk weet ik het wel … eerst de belangrijkste vakken, dat hoort zo en dan… als er nog tijd over is het leuke.

Geloof mij… er is geen tijd over in het drukke schoolprogramma tegenwoordig. En mochten er toch vijf minuten over blijven dan ben je blij dat je de leerlingen even iets voor zichzelf kan laten doen.

Maar stel…

Dat jij merkt dat de kinderen erg onrustig binnenkomen en je gelijk weet “dit is weer zo’n dag” en je laat de klas gelijk hun tekenschriften uit hun vak pakken en je geeft bijvoorbeeld de opdracht:

“Kies een attribuut uit je vak, trek het om, zo vaak als je wilt en maak er iets van. Geef de binnenkant van de vorm kleur en wanneer dat klaar is mag je er iets bij tekenen. Je krijgt vijf minuten de tijd. “

Wat bereik je hiermee?

  • De kinderen vinden het leuk en komen tot zichzelf
  • Zijn daardoor minder op elkaar gericht
  • Rustige overgang thuis/ school
  • Eventuele frustraties vinden hun plek op het papier
  • Rust in de klas
  • Betere concentratie

 Durf jij nu alle ja-maars weg te laten?

Dit is een voorbeeld over het grote effect van bewust omgaan met tekenen in je klas.

Ik heb er legio voor je. Je kunt trainingen volgen waarin je heel veel creatieve inspiratie opdoet en kindertekeningen leert lezen. Interesse? Op 7 september a.s. starten de trainingen. Kijk op mijn website en geef je op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *