Misschien wist je het allang. Jonge kinderen kiezen vaak rood. Ik heb het nooit vreemd gevonden en er ook nooit een verklaring voor gezocht. Maar tijdens de voorbereiding van de les over kleuren in de cursus ‘kindertekeningen lezen’ vielen de puzzelstukjes op hun plek.
Chakra’s en kleuren
Naast rood kiezen jonge kinderen voor oranje, goud en geel. De warmste kleurgroep. Als je iets van chakra’s weet, weet je dat het de kleuren van de onderste chakra’s zijn. Rood hoort bij het stuit/wortel chakra. Oranje bij het sacraal chakra en geel bij de zonnevlecht. Rood staat voor aarden, incarneren (dat betekent letterlijk vlees worden) dus in je lichaam willen wonen. Oranje staat voor creativiteit. Geel is de kleur van de zon, van scheppende energie. Goudgeel staat voor verbinding met de kosmos.
Roodtinten in de moederbuik
Het is belangrijk dat jonge kinderen met deze kleuren in aanraking komen om ze te laten aarden. Om ze letterlijk met hun voetjes op de aarde te laten komen. Bovendien is het een veilige en bekende kleur voor ze. In de moederbuik zien baby’s al verschillende roodtinten. Logisch dat kinderen zich hier veilig bij voelen en dat juist deze kleuren een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben.
De warme kleurgroep en de rechter hersenhelft horen bij elkaar
Alle kinderen worden geboren met een dominante rechter hersenhelft. Hierbij horen de volgende functies:
- Intuïtief
- Breed georiënteerd
- Gevoelsmatig
- Creativiteit
- Beelden belangrijk
- Verbeelding
- Symbolen en beeld
- Muziek en kunst
- Fantasie
- Zintuigelijk
Deze functies passen allemaal bij de warme kleurgroep en de onderste chakra’s. Jonge kinderen ervaren de wereld door hun zintuigen te gebruiken.
De koele kleurgroep en de linker hersenhelft horen ook bij elkaar
Als het kind gaat praten en beredeneren, ontwikkelt zich de linker hersenhelft. Deze hersenhelft stuurt de volgende functies aan:
- Logica
- Detail georiënteerd
- Weloverwogen
- Methodisch
- Feiten belangrijk
- Beredenering
- Woord en taal
- Wetenschappelijk
- Realiteit
- Intellectueel
Dan zijn logischerwijs keel-voorhoofd-en kruinchakra’s actiever. Bij deze chakra’s horen respectievelijk de kleuren blauw, indigo en violet. Nu komen de koele kleuren,en dan met name de blauwe, in beeld als voorkeurskleur.
Op zoek naar het groene midden
Hmmm… hoor ik je nu denken. En waar is groen dan?
Groen is de kleur van het hartchakra. Het centrum van je lijf, van je leven. De kleur van de natuur. Daar waar rust en balans is. Het is altijd balanceren tussen de linker en rechter hersenhelft. Tussen warme en koele kleuren. Mocht je zelf, je kind of je klas de balans even kwijt zijn,dan kan werken met, of in het groen (de natuur) een fijne manier zijn om die te herpakken.
We kiezen niet voor niks een kleur
Kinderen geven zelf heel goed aan welke kleur ze nodig hebben. Dat kan van dag tot dag verschillen. Door ze bijvoorbeeld te laten kiezen welke kleur trui ze aan willen trekken vandaag kom je tegemoet aan een behoefte. Vaak kiest het kind de kleur die zorgt voor balans tussen de warme en koele tinten. Misschien heeft jouw temperamentvolle kleuter juist deze dag een blauw truitje nodig om te kalmeren. Of heeft jouw fantasierijke tiener die knalrode broek nodig om weer met beide benenop de grond te komen. Neem voorkeuren serieus. Ze zijn er niet voor niets.
Wil je meer lezen van mij? Kijk dan op mijn blogpagina. Ik hoop je te inspireren.
Tekentip
Teken mooie spiraalslakken. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Welke doe jij het liefst? Kleur hem in de kleuren van de regenboog. Begin dan voorzichtig met kleuren door afwisselend hard en zacht te drukken. Hierdoor ontstaat diepte. Kijk naar het effect. Het aanbieden van perspectief oefeningen helpt het kind grip te krijgen op zijn nieuwe wereld.
Een variatie hierop is de regenboogslak die vanuit het donker verschijnt. Kijk voor de uitleg op de video.