Verlies verwerk je niet maar verweef je

Onlangs gaf ik de training over afscheid en verlies in kindertekeningen. Naast alles wat we aan kindertekeningen kunnen aflezen is het belangrijk dat we kunnen ondersteunen in hun proces zodat de school ook in moeilijke omstandigheden een veilige plek blijft. Let eens op de woorden die je gebruikt wanneer je het over rouw hebt zoals:

  • De draad weer oppakken
  • Erop doorborduren
  • We waren verweven met elkaar
  • Ik zit vast, op slot of in de knoop

Als ik zo’n zin hoor komt er gelijk een creatieve opdracht in mij omhoog die helpend kan zijn in het proces. Ook al gebruiken kinderen deze zinnen zo expliciet misschien niet, ze gaan wel door de verschillende rouwfases. Vaak hebben ze er geen woorden voor. Daarom is het zo waardevol vorm te kunnen geven aan hun innerlijke wereld.

Bij de zin: ‘We waren verweven met elkaar’, kan je het kind een A5 blaadje vol laten krassen in de lievelingskleur van degene die gemist wordt en eentje in de lievelingskleur van zichzelf. Scheur deze twee blaadjes in repen waarvan je een vlechtwerk maakt. Van het vlechtwerk kan je bijvoorbeeld een hart laten maken zodat je een symbool hebt van jullie liefde. Maar natuurlijk kan het ook een dekentje worden of wat het kind zelf maar wil. Laat het ze vooral zelf bedenken! Juist dan ontstaan de mooiste dingen en de meest helende processen.

verlies verwerk je niet
verlies verwerk je niet
verlies verwerk je niet
verlies verwerk je niet

Vind je dit interessant? Deze tips en nog veel andere geef ik in de trainingen die op 7 september a.s. starten. Interessant? Kijk dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *