Tekentip bij start na de zomervakantie

Bier drinken en tekenen met je klas?

De vakantie zit er bijna op.

In het midden van het land beginnen maandag de scholen al en wij hier in het noorden een week later.

Soms ontdek je nieuwe dingen in de vakantie. Bier, ik hou er niet van. Tenminste… tot deze vakantie. In België proefde ik het heerlijke Amberbier van de Gentse stadsbrouwerij. Dat is nog eens wat anders! En wat een geluk dat ik niet bij voorbaat al zei dat ik niet van bier hield. Ik dronk het gewoon, omdat ik in België was en ze daar van bierbrouwen weten. En wat heb ik ervan genoten!

Bier en tekenen

Zo is het ook met tekenen. Ik hoor regelmatig leerkrachten zeggen dat ze niet kunnen tekenen en er dus ook niet van houden. Ze laten hun leerlingen vaak iets voor zichzelf tekenen omdat ze als docent hierin niks hebben te bieden. Denken ze… Dat is heel jammer want je onthoudt je klas en jezelf van iets heel waardevols. Daarom geef ik je nu voor het begin van het schooljaar al een leuke tekentip waar je in de klas veel plezier aan zal beleven. 

Groepjes maken

Volgende week ga je vast je klas inrichten. Groepjes maken van een klas die je eigenlijk nog niet kent is best lastig. Je moet afgaan op de informatie van de vorige leerkracht. 

Je kunt het ook eerst even aankijken voor je met een ‘definitieve’ opstelling begint. Als je de opstelling wat meer durft los te laten heb ik een paar ideetjes voor je.

  1. Laat de leerlingen bij het binnenkomen een kaartje pakken. Jij hebt de kaartjes in verschillende kleuren gemaakt en genummerd. Dit heb je ook al op de tafel geplakt.  Zo is het makkelijk voor ze om hun eigen plekje te vinden. Onderling ruilen ligt op de loer;) Wil je dit voorkomen dan laat je ze vrij binnenlopen en een plek zoeken. Daarna deel je de gekleurde nummerkaartjes uit en gaat iedereen naar zijn plak. 
  2. Je hebt misschien mooie themaplaten die je in het aantal stukken kunt verknippen naar de grootte van het groepje. Laat ze op zoek gaan naar de overige stukjes en laat ze plaats nemen bij de juiste groep. Stel je hebt sprookjesplaten gebruikt. Leg op het tafelgroepje alvast een hint. Zodat ze zullen ontdekken waar ze moeten gaan zitten. Zo leg je misschien iets roods op de groep waar de Roodkapje groep hoort.

Terwijl ik dit optyp hoor ik allemaal ‘ja-maren’. 

Zoals de grootte van de tafels, leerlingen die je dichtbij wilt hebben, of die juist niet bij elkaar moeten, en noem zo maar op. De meeste ‘ja-maren’ zullen nadien opgelost kunnen worden denk ik. 

Het voordeel van deze manier van groepjes maken is dat de leerlingen niet het gevoel hebben dat jij het allemaal hebt bedacht, maar dat ze er zelf aan hebben meegewerkt. Bovendien zijn ze gelijk gestart met een leuk spel en hebben met elkaar overleg gehad. Alleen dat al werkt positief is mijn ervaring. Maar doe vooral wat bij je past he?

De tekentip

Is het groepje gevormd? Laat ze dan allemaal werkelijk hun plek innemen. Dat kan met deze tekenoefening. 

Laat de kinderen op een groot vel papier een vorm tekenen die te maken heeft met hun vakantie. Bijvoorbeeld een bal, tennisracket, badpak, vlieger, tent, etc. Trek die vorm drie keer over. (op de lijn) Versier de binnenkant. Daarna gaan alle kinderen van het groepje om de beurt een gesloten rand om hun eigen voorwerp tekenen en blijven dit herhalen. Zie voorbeeld.

Op een gegeven moment gaan de lijnen elkaar raken. Hoe lossen ze dit op? Gaan ze door de lijn van de ander? Vragen ze of dat mag? Of sparen ze de lijn (de grens) van de ander? Deze lijnen doen denken aan het rimpeleffect van een steentje in het water gooien. Je kunt de tussenruimte laten kleuren of versieren. Kies materiaal en papiergrootte afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder hoe fijner en kleiner er gewerkt kan worden. Maar dat wist je natuurlijk 

Observatie- en evaluatiepunten:

  • Durft eenieder zijn plek in te nemen?
  • Wie neemt de meeste ruimte in? Is er genoeg ruimte voor anderen?
  • Wie is minder zichtbaar? 
  • Hoe ga je als leerkracht om met de verschillen?
  • Hoe gaan de leerlingen om met te zichtbare en bijna onzichtbare leerlingen? 
  • Wat hebben ze nodig? 

Delen

Ik ben heel erg benieuwd naar wat jullie ermee doen. Een foto van het resultaat mag je best naar mij opsturen. Leuk en stimulerend voor andere collega’s wanneer ik het plaats op social media. 

Mocht je meer ondersteunende tekenoefeningen voor je klas willen kijk dan naar mijn aanbod voor trainingen en workshops.

tekentip na de vakantie
tekentip na de vakantie
tekentip na de vakantie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *