Dagelijks maak ik ze mee. Nu in mijn praktijk en vroeger in mijn klas. Kinderen die geen fouten durven maken. Kinderen die alles, maar ook werkelijk alles goed willen doen. Wat er dan uiteindelijk gebeurt, is dat ze zichzelf helemaal niet meer laten zien uit angst om fouten te maken. En dat is zoooo jammer!
Ga voor het proces
Hechten wij als ouders, leraren, maatschappij te veel waarde aan de resultaten? Zien we het proces over het hoofd? Worden we in onze huidige maatschappij teveel afgerekend op resultaten en gaan we voor het instant resultaat?
Aandacht voor het proces biedt uiteindelijk een nog veel mooier resultaat. Maar om het proces de aandacht te geven die het verdient, moeten we wel durven ‘vallen’.
Laat zien dat fouten maken normaal is
Als opvoeders (ouders, leerkrachten etc.) van zichzelf niet accepteren dat bepaalde dingen mogen mislukken, hoe vervelend ook, heeft dat hoe dan ook invloed op de kinderen. Zij leven het leven immers voor. Wat zou het mooi zijn wanneer je kunt toegeven dat er iets ‘fout’ ging. Jammer, maar dit gebeurt gewoon. Zo is het leven.
Het grootste cadeau aan je kind
Wat naar mijn idee veel belangrijker is dan het resultaat, is hoe we omgaan met onze ‘mislukkingen’ en tegenslagen. Hoe we omgaan met de pijn die we tegenkomen om een bepaald resultaat te halen. Als we dat durven voorleven aan onze kinderen… Wow, dan geven we ze misschien wel het grootste cadeau van hun leven.
Omarm het ‘vallen’ en de pijn die erbij hoort
Als wij als dreumes niet hadden durven vallen, dan hadden we nooit kunnen lopen. Vallen is noodzakelijk om te kunnen lopen en te kunnen komen waar je wilt. Toch gebeurt er blijkbaar al snel iets in ons jonge leven dat de angst voor vallen doet ontstaan. Vallen doet zeer. Ja, dat klopt.
Maar is het de pijn die maakt dat we niet durven te vallen? En is het echt waar dat we pijn moeten voelen als we vallen? Ik denk het namelijk niet. Ik denk dat we onszelf en onze kinderen kunnen leren om onze val, en de daarbij horende pijn te omarmen, te accepteren en er zelfs iets moois van te maken. Om je een voorbeeld te geven van een actie die veel kinderen hebben geleerd om fouten te maken, deel ik de volgende ervaring.
In mijn klas (groep 3) kregen de kinderen het eerste halfjaar nooit een gum. Schrijven deden ze met een grijs potlood. En lukte het even niet zoals het hoorde, dan was dat niet erg. “Probeer maar opnieuw. Je doet je best en je hebt tijd om te oefenen” zei ik. Uitgummen was niet aan de orde. Voor sommige kinderen was dat best lastig. Zij hadden mijn steun vooral nodig met het accepteren van hoe ze schreven en dat het volstrekt normaal was dat iets niet meteen lukte. En dat was precies de reden van het verbannen van het gummetje uit de klas.
Gum jezelf niet weg
Het kind is wat het tekent en wat het schrijft. Door te gummen, gumt hij zichzelf weg. Hij accepteert zichzelf niet zoals hij is. En het accepteren van dat wat er is mochten ze juist tijdens de schrijf- en tekenlessen leren. Tekenen deden ze om die reden met kleurpotlood, waskrijt of stift. De kinderen moesten hoe dan ook kleur bekennen en het getekende was niet uit te gummen.
Op dat wat ze hadden neergezet moesten ze voortborduren. Ook dat was soms moeilijk voor ze. Het hielp de kinderen om samen te kijken naar wat we van de ‘mislukking’ konden maken. In negen van de tien gevallen werd het een mooie aanvulling, waar de kinderen uiteindelijk zelfs het meest trots op waren, want ze hadden een moeilijke stap overwonnen! Hoe krachtig voel je je dan?
Zelfvertrouwen laten groeien
Natuurlijk is een gummetje soms nodig of handig. Vandaar dat er vanaf februari gummetjes werden gebruikt bij reken -en spellingsopdrachten. Maar mijn ervaring heeft me geleerd dat door het weglaten van de gum heel veel kinderen de kans kregen om hun zelfvertrouwen te laten groeien en vrijer en blijer in het leven te staan. Hoe mooi is dat!
Heb jij ook te maken met faalangstige kinderen die je meer zelfvertrouwen gunt? Merk jij thuis dat je kind meer gumt dan tekent, en wil je graag dat je kind vrijer en meer ontspannen door het leven gaat? Neem dan contact met me op en maak een afspraak. In een gratis Skypesessie geef ik je 2 tips die je zo kunt toepassen en jij weer geniet van een blij en ongedwongen kind.
Tekentip
Gooi een handvol steentjes op de grond. Verbind de stenen door met stoepkrijt lijnen te tekenen. Misschien zie je er iets in. Misschien lijkt het ergens op. Kleur de vakken mooi in. Ik ben benieuwd en ontvang graag een foto om op deze pagina te plaatsen.