In mijn praktijk en vroeger in de klas kwam ik het vaak tegen: kinderen die geen fouten durfden te maken. Ze willen alles perfect doen en tonen uit angst hun kwaliteiten niet meer. En dat is zoooo jammer!
Ga voor het proces, niet alleen het resultaat
Als ouders, leraren en maatschappij leggen we vaak te veel nadruk op de resultaten. Zien we het proces over het hoofd? Zijn we in onze huidige maatschappij te veel gericht op instant succes? Het gevaar hiervan is dat we kinderen aanleren fouten te vermijden, terwijl fouten juist cruciaal zijn voor groei.
Aandacht voor het proces biedt op de lange termijn een veel mooier resultaat. Maar om dat te bereiken, moeten we durven ‘vallen’ en laten zien dat fouten maken een normaal en waardevol onderdeel is van leren.
Laat zien dat fouten maken oké is
Als opvoeders spelen we een cruciale rol in het leren omgaan met fouten. Wanneer wij zelf niet accepteren dat dingen mis kunnen gaan, voelen kinderen dat aan. Ze leren van ons voorbeeld. Stel je voor hoe krachtig het zou zijn als je aan je kind kunt laten zien dat iets fout ging en dat dat oké is. Dit zorgt ervoor dat kinderen ook zelf fouten durven maken en daarvan leren.
Het grootste cadeau dat je kunt geven
Het belangrijkste is niet het eindresultaat, maar hoe we omgaan met ‘mislukkingen’. Laten we onze kinderen zien hoe we omgaan met de pijn en frustratie van fouten. Wanneer we dat voorleven, geven we ze misschien wel het grootste cadeau van hun leven: veerkracht en zelfvertrouwen.
Omarm het ‘vallen’ en de lessen die het brengt
Denk eens terug aan je eerste stapjes als kind. Als we niet hadden gedurfd om te vallen, hadden we nooit leren lopen. Vallen is een essentieel onderdeel van groeien. Helaas raken we op jonge leeftijd vaak al bang voor dat vallen. De pijn en de teleurstelling zijn soms lastig, maar het vermijden van fouten houdt ons tegen om verder te komen.
Ik geloof dat we onszelf en onze kinderen kunnen leren om het vallen en de bijbehorende pijn te omarmen. Dit doen we door te laten zien dat fouten geen eindpunt zijn, maar juist het begin van iets moois.
Een praktijkvoorbeeld: Zonder gum in de klas
In mijn klas gaf ik kinderen het eerste halfjaar geen gum. Ze schreven met potlood, en als er iets fout ging, was dat geen probleem. “Probeer het opnieuw,” moedigde ik ze aan. Door het gummetje weg te laten, hielpen we kinderen om te accepteren dat fouten maken normaal is. Het ging niet om perfectie, maar om het proces van leren.
Voor sommige kinderen was dit lastig, maar het resultaat was krachtig. Ze leerden te werken met wat ze hadden en creëerden vaak iets waar ze trots op waren. Zo groeide hun zelfvertrouwen enorm.
Gum jezelf niet weg
Kinderen zijn wat ze schrijven en tekenen. Door fouten weg te gummen, wissen ze een stukje van zichzelf. Door het gummetje te verbannen, gaf ik ze de ruimte om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Ze leerden dat het oké is om fouten te maken en dat deze fouten juist kunnen leiden tot iets moois.
Zelfvertrouwen laten groeien door fouten
Vanaf februari mochten de kinderen in mijn klas weer gummen, maar mijn ervaring leerde dat de periode zonder gum hen meer zelfvertrouwen gaf. Ze durfden vrijer te tekenen en te schrijven, zonder de angst om fouten te maken. Dit leidde tot een blijdschap en vrijheid in hun werk.
Merk jij dat je kind faalangstig is en zichzelf vaak ‘weggumt’? Zou je willen dat je kind met meer zelfvertrouwen en ontspanning door het leven gaat? Neem dan contact met me op. Tekenen is een enorm krachtig middel als het om faalangst gaat. Zo help je je kind om met plezier en zonder angst te leren en te groeien.
Tekentip
Heb je wat inspiratie nodig? Gooi een handvol steentjes op de grond of op een groot vel papier en verbind ze met stoepkrijt. Waar lijkt het op? Zie je er iets in. Kleur de vakken mooi in en laat je creativiteit de vrije loop. Stuur me een foto van het resultaat, ik ben benieuwd!