Linda Walinga

Nieuwsbrief ontvangen?

Een warm hart voor het kind in de leerling

Meer dan 30 jaar onderwijservaring

In de 30 jaar dat ik in het basisonderwijs heb gewerkt heeft de kindertekening mij altijd enorm geboeid. Een tekening vertelt zoveel meer dan woorden kunnen zeggen. Ik wilde er meer van weten en volgde van 2008 – 2010 de opleiding  tot specialist creatieve communicatie in Utrecht en ging volop in mijn klas aan de slag met het aangereikte materiaal en de opgedane kennis. Wat een inzichten kreeg ik! Het verhaal van de kindertekening werd steeds mooier omdat ik het kind beter begreep en ontdekte dat de tekenopdrachten heel effectief waren. Ik zag de onderliggende behoefte en kon daaraan tegemoetkomen door de juiste tekenopdrachten aan te reiken. Zowel mijn leerlingen als ik kwamen in een flow terecht die aanstekelijk werkte voor zowel mijn klas als mijn collega’s.

Nu is er dan mijn instituut voor kindertekentaal waarin ik de expertise van mij en mijn collega’s bundel. Want samen hebben we zoveel te delen.

schilderen

de Koppoter

Een koppoter is de eerste menstekening die een kind maakt. Een rondje met pootjes en later ook armpjes. Menswording… daar gaat het immers om in het leven? Het onderwijs heeft hierin onmiskenbaar veel invloed.  De tekening van de driejarige laat zien dat hij aan het begin staat van die ontwikkeling. Het gaat uiteindelijk om totale menswording. En deze fysieke, geestelijke en emotionele ontwikkeling zie je ook terug in de menstekening. 

Steeds vaker zie ik tekeningen van bovenbouw leerlingen voorbij komen die me sterk doen denken aan de koppoters van de peuters/ kleuters. Op deze leeftijd geeft dat wel een ander signaal af. Ik vraag me dan af of we het hoofd, het cognitieve, niet te veel aandacht geven ten koste van de rest van het lijf. Of willen we wandelende hoofden creëren?

Missie

Het is mijn missie om deze complete menswording in het onderwijs te stimuleren en leerkrachten te inspireren daar creatief op in te spelen. En laat daar de kindertekening een onuitputtelijke bron voor zijn.  

Contact

Heb je vragen over het aanbod of over wat ik nog meer voor jouw school zou kunnen betekenen? Denk aan ouderavonden, studiedagen etcetera. Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.