Leer- of ontwikkelingsachterstand?

Vandaag werd ik wakker met het nieuws dat 60% van de ouders zich zorgen maakt over de leerachterstand die hun kinderen zouden oplopen door corona. Niet nodig dacht ik nog half slaperig en mijzelf uitgebreid uitrekkend.

Na een verfrissende douche dacht ik: Ach het is ook wel begrijpelijk als je bedenkt dat er regelmatig lessen en schooldagen uitvallen door ‘zieke’ leerkrachten. Of dat je kind alleen maar online lessen kan volgen. En ja… ze missen veel als je het vergelijkt met voor corona. Maar toch…

De les van het omdenken

Daarvoor in de plaats komen in mijn ogen veel belangrijker lessen die ze zonder corona misschien niet hadden kunnen leren. Lessen die je in geen enkele methode tegenkomt en die je niet als examenvak kunt kiezen. Het leven biedt het je gratis aan of je het nou wilt of niet. Je hebt er maar mee te dealen. Het is de les van het omdenken. Het gaat nou eenmaal niet altijd zoals jij zou willen.

Maar moet ik daar dan over schrijven? Wie ben ik om hierover iets te zeggen? Nou ja… in ieder geval ben ik zeer betrokken bij onderwijs en opvoeding. Kinderen het beste willen bieden is mijn drijfveer. Maar wat is dan het beste? Mag er dan geen leerachterstand zijn en wat is dat dan precies? Nou ja… doorschrijven maar.

Leer -of ontwikkelingsachterstand

Als leerachterstand betekent dat je minder snel kennis uit de methodieken tot je neemt dan hebben de zorgzame ouders misschien gelijk. Echter, wat je nu niet leert kan altijd ingehaald worden. Het staat immers in een methode en kan ook later geleerd worden. Wat naar mijn idee een grotere zorg zou moeten zijn is of er ook sprake is van een ontwikkelingsachterstand. En wat dat betreft biedt corona ouders en kinderen juist een grote kans.

Crisis of kans

Hoe moeilijk het voor kinderen ook kan zijn, de houding van de ouders is essentieel voor hoe kinderen en jongeren deze tijd doorkomen. Voelen ze zich slachtoffer van het hele corona gedoe of zien ze mogelijkheden? Reken je de maatschappij, het onderwijs, je kind, jezelf of wat dan ook af op alles wat nu minder is dan voor corona? Dan ben jij en je kind inderdaad slachtoffer van de situatie waarin wij ons nu bevinden. Erken je de pijn en het gemis van nu, en kan je voorbij die pijn ook kijken naar wat er wel mogelijk is? Wauw… dan heb je naar mijn idee samen met je kind een enorme ontwikkelingssprong gemaakt. Een soort geslaagde stage voor de cursus ‘omgaan met teleurstellingen’.

Lessen leer je niet alleen op school coronavirus-4939242_960_720

Wij denken te vaak dat we leren alleen op school doen maar de grootste en belangrijkste lessen leren we in het leven. De levenslessen zijn nodig om handen en voeten te kunnen geven aan wat wij o.a. op school leren. In die zin denk ik dat corona ons en onze kinderen een unieke kans biedt. Wat ik te bieden heb voor ouders en leerkrachten lees je in de volgende alinea’s

Jij als ouder hebt de grootste invloed

Wil jij ook je kind en jezelf weer in je kracht laten staan? Ik kijk graag met je mee zodat nieuwe inzichten en handige tools ontvangt waardoor je je minder zorgen maakt en in je kracht komt. https://dekoppoter.com/coaching-workshops/individuele-oudercoaching/

Jij als leerkracht

Sta je voor de klas en wil je zelf als leerkracht die positieve power op creatieve wijze uitstralen waardoor je klas zich vol vertrouwen durft te ontwikkelen? Kijk dan even op mijn aanbod voor scholen. https://dekoppoter.com/scholen/kindertekeningen-lezen/

Tot slot nog een leuke tekenopdracht bij dit thema voor zowel thuis als in de klastekenen

Een kind begint aan tekening en geeft hem na 2 minuten door aan de buurman die er vervolgens weer twee minuten aan tekent. Ga door tot de tekening weer bij de eerste terug is. Konden de kinderen loslaten wat er met hun tekening gebeurde? Hoe was het resultaat? Leuk om na te bespreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *