Klaar juf!

Henk staat naast mijn bureau met zijn tekening vrolijk wapperend naar mij toegekeerd. ”Ik heb ‘m af juf, de tekening over mijn vakantie. Mooi he?” Ik staar van een tent, een zon en een poppetje naar het gezicht van Henk. Mijn mond moet een beetje halfopen hebben gehangen en mijn blik zal van een verbaasde irritatie zijn geweest.  

Crea-Linda bedenk er maar wat op

Ik had mijzelf weer netjes geïnstalleerd achter mijn bureau nadat ik de tekenopdracht had uitgelegd aan de klas. Ik dacht nog even in alle rust de afsluiting van vandaag te kunnen voorbereiden maar het werd mij niet gegund. Het is alweer Henk die als eerste klaar is met de tekening. “Kon hij dan nooit” Zo begon ik al te denken. Maar nee… niet Henk, maar ik moet hier iets mee. 

Henk is mijn trigger om ook bij een doodgewone simpele tekenopdracht duidelijkheid te scheppen. Henk heeft overzicht en motivatie nodig en krijgt dat niet genoeg bij deze vrije tekenopdracht. Dus Crea-Linda, bedenk er maar wat op! 

Overzicht geeft rust

Raar eigenlijk dat ik het wel gebruik bij de reken- en taallessen maar niet bij de tekenles. De TIMER. Vanaf nu zet ik hem ook in bij tekenen en wat levert dat mij en mijn klas veel op! Na de uitleg zet ik de timer op 10 minuten. Zolang blijven de leerlingen op hun plaats. Zijn ze eerder klaar dan wachten ze tot de 10 minuten voorbij zijn. (Ja… gewoon wachten. Een beetje voor je uit staren is helemaal oké. De meeste kinderen beginnen dan uit verveling weer te tekenen en krijgen er vaak ook weer lol in) Daarna mogen ze of verder tekenen of een vervolgopdracht doen.  

Het effect van deze maatregel is het volgende: 

  • Je hebt gegarandeerd 10 minuten rust in je klas 
  • Door de rust in de klas kan de leerling zich veel beter verbinden met zijn werk 
  • Hierdoor zal de invloed van de tekenopdracht groter zijn 
  • Genieten van samen in rust aanwezig zijn is voor velen al helpend 
  • Jij kunt in alle rust je klas observeren.  

Misschien kan jij de tijd uitbreiden van 10 naar 15 minuten. Kijk naar wat past bij jou en bij jouw klas. Een rustig muziekje aanzetten is ook een succes.  

Kindertekeningen en het klassenklimaat

Dit is een verhaal uit mijn onderwijspraktijk. Jarenlang heb ik voor de klas gestaan. Nu ben ik werkzaam als specialist kindertekeningen en geef ik trainingen en workshops over de kindertekentaal aan leerkrachten. Op enthousiaste wijze inspireer ik ze om middels tekenen het klassenklimaat te versterken. Wil je daar meer over weten kijk dan hier op de website. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *