Basistraining kindertekentaal

De koppoter instituut voor kindertekentaal
Nieuwsbrief ontvangen?

Basistraining kindertekeningen lezen

 

Voor rust, concentratie en een fijn klassenklimaat en… 

Heel veel creatieve teken ideetjes direct in te zetten in je klas.

crkbo

Jonge kinderen ontwikkelen zich vooral door te spelen. Een belangrijk onderdeel van dit spel is tekenen. Jonge schoolkinderen kunnen zich nog zo heerlijk ongegeneerd en spontaan uiten op papier. Het is een vrije expressie waar je als leerkracht veel informatie uit kunt halen wat betreft het welbevinden en de ontwikkeling van het kind.

In deze training leer je deze ontwikkelingsfasen te herkennen en daarop aan te sluiten met creatieve teken- en spelopdrachten om zo de kinderen tekenderwijs, met veel plezier en vol vertrouwen in de volgende fase te laten komen. Jij als leerkracht / begeleider gaat anders kijken naar de tekeningen van de kinderen in je groep. Je kijkt voorbij mooi en lelijk naar de ontwikkelingsbehoefte en weet daar nu prima bij aan te sluiten.

Voor wie

Leerkrachten basisonderwijs, intern begeleiders, onderwijsassistenten.

Resultaat

Na deze training kijk je niet alleen anders naar tekeningen maar ook naar kinderen. Je bent in staat een creatief en krachtig observatie- en communicatiemiddel in te zetten wat een positieve invloed heeft op het welbevinden van het kind en de sfeer in de groep.

Inhoud bijeenkomsten
 1. Energetisch tekenen
  Krassen mag! Het belang van energetische tekenoefeningen die bevrijdend werken en het kind leert zijn ruimte in te nemen. Wat kun je daar aan aflezen? En hoe ga je om met de behoefte die een kind laat zien?
 2. Vormtekenen
  Is jouw klas in vorm? En hoe blijft deze in vorm? In deze les leer je de kinderen via de tekentaal grenzen stellen en laat je hun zelfvertrouwen groeien. De oefeningen die je krijgt bevorderen rust in de groep.
 3. Huizen
  Wat heeft een kind in huis? De huistekening is een bron van informatie in de tekentaal. Het leert ons veel over de maker ervan. Wat kunnen we er aan aflezen en welke vragen stellen we aan de tekenaar?
 4. Kleur
  Hoe maak ik een kleurrijke klas? De kleurrijke klas heeft namelijk veel mogelijkheden. Zo’n klas heeft de tools om emoties op creatieve wijze te uiten. Ook vandaag krijg je lesideeën mee waar je de volgende dag al mee aan de slag kan.
 5. Bomen
  Staan als een boom die goed geworteld is en tegen een duwtje kan. Dat gunnen we elk kind. Dat er veel af te lezen is aan de boomtekening leer je in deze les. Je krijgt inspirerende lesideeën mee.

Elke les duurt 2 uur. Thuisstudie en praktijkopdrachten kunnen al naar gelang jouw inzichten en behoeften variëren van 1 tot 10  uur per week.  

Waar en wanneer?

De trainingen worden incompany gegeven. Aanpassingen in thema’s in overleg mogelijk

Ik maak graag een offerte.

Reacties op de cursus Kindertekeningen lezen

Goede opbouw in de training. Enthousiast iemand die weet waar ze het over heeft met veel ervaring in het basisonderwijs!  Karin de Blaauw Geesbrug

Geweldige cursus met een mooie kijk op tekeningen én de kinderen!
Sanne Meijerhof, Drachten

Praktische cursus waar je direct mee aan de slag kunt, verdieping bij observeren van kinderen.
Gea van Sleen, Heerenveen

Een zinvolle cursus die het ‘oplossen’ van persoonlijkheidsproblemen, onzekerheden op een andere manier benaderen. Ook voor teams!!
Hennie Cnossen, Surhuisterveen

Hele fijne training, weet veel over de onderwerpen en prettig om naar te luisteren. Sanne Hobers Sleen

reactie
screen_3x-2