Kinderen die grenzen opzoeken – uitdaging of probleem?

Met het ingaan van de zomertijd kwam tijdens het avondeten de vraag van mijn jongens of ze nog even buiten mochten spelen, schreef Ria. Ja natuurlijk mocht dat! Veel te leuk! Er ging een waar gejuich op aan tafel.

De grenzen verkennen (en een beetje oprekken)

De jongens, laten we ze Kas en Geert noemen, zijn respectievelijk 10 en 8 jaar oud. Ria maakt duidelijke afspraken met ze over hoe laat ze thuis moeten zijn. Dit werkt. Tenminste… tot een paar weken geleden.

Geert, de jongste, begint elke keer nét iets later thuis te komen. Eerst een minuutje, ach, dat kan wel. Maar dan wordt het twee minuten, vijf minuten… en voor Ria het weet, komt Geert standaard tien minuten te laat thuis. Tijd om de regels aan te scherpen: te laat betekent de volgende avond niet naar buiten. En jawel, dat werkt! Totdat Geert er toch weer in slaagt om – jawel – één minuut te laat binnen te komen. Toeval? Of een meesterlijke strategie?

Hoe ga je om met een kind dat de grenzen opzoekt?

Ria vraagt zich af: “Wat moet ik nu? Eén minuut is niet veel, maar ik zie het patroon. Hij test me continu. Ben ik een barbaarse moeder als ik hem voor die ene minuut binnenhoud?”

Laten we eens kijken naar de positieve kanten van dit verhaal:

  • Geert speelt graag buiten – supergezond voor zijn ontwikkeling!
  • Ria stelt regels en consequenties – dat biedt structuur en duidelijkheid.
  • Geert zoekt grenzen op – en dat is eigenlijk best een goede eigenschap!

Ja, echt waar. Een kind dat de grenzen opzoekt, is een kind dat zich wil ontwikkelen. Geert test niet alleen zijn moeder, maar ook zijn eigen vermogen om invloed uit te oefenen. Dit zijn de kinderen die later innovatieve ondernemers, onderzoekers of creatievelingen worden.

De kracht van grenzen

Kinderen zoals Geert zijn juist broodnodig in de maatschappij. Ze zijn creatief, hebben lef en laten zich niet zomaar vertellen wat wel en niet kan. Dit zijn de kinderen die later hun eigen pad kiezen en grootse dingen kunnen bereiken, mits ze op de juiste manier worden begeleid.

Dat betekent:

  • Duidelijke grenzen – Kinderen hebben kaders nodig om zich veilig te voelen
  • Liefdevolle, consequente begeleiding – Ze willen voelen dat je om ze geeft, ook als je ‘nee’ zegt.
  • Ruimte voor uitdaging – Geef ze gecontroleerde manieren om hun drang naar verkenning te gebruiken.

Voor ouders zoals Ria kan dit vermoeiend zijn, maar als je de positieve kant van dit gedrag ziet, weet je dat je een bijzonder kind hebt. Jouw rol is om de juiste balans te vinden tussen structuur en vrijheid.

Herkenbaar?

Heb jij ook zo’n creatieve grenzentester thuis? Wil je leren hoe je hier duidelijker, liefdevoller en consequenter mee om kunt gaan? Neem contact met mij op – samen ontdekken we hoe jij jouw kind optimaal kunt begeleiden.

Tekentip

Geef kinderen zoals Geert een simpel maar effectief hulpmiddel: laat ze eerst een kader tekenen op het papier voordat ze beginnen. Zo leren ze spelenderwijs dat grenzen ook iets positiefs kunnen zijn.

Veel plezier en succes met jouw fantastische kind!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *