Mijn kind is geen dromer maar luistert ook niet hoor! Dit was de eerste zin van de hulpvraag van Betty in een reactie op mijn vorige blog over de dromer. Zij heeft juist een druk beweeglijk speels kind dat vol fantasiespel zit. Je zou bijna kunnen zeggen dat hij zijn dromen gelijk waarmaakt. De hele dag speelt en creëert het. Ze heeft haar handen vol aan haar 7-jarige zoon die liever klimt, klautert, ravot en oorlogje speelt dan stil zitten op een stoel. “Zijn juf heeft er heel wat mee te stellen en ik ook. Is er dan nooit rust in zijn gat?”
Rapport maken
Als leerkracht herken je deze kinderen vast wel. Als het allemaal maar boeiend is dan zijn ze erbij met hun aandacht. Zo niet… dan heb je er een hele kluif aan als begeleider. Je wilt de natuurlijke behoefte aan bewegen niet beperken maar soms moeten ze wel even stil kunnen zitten. Ik wil je een heel succesvolle tip meegeven die ook voor jouw situatie zou kunnen werken. Die tip heeft alles te maken met aansluiten. In de NLP wordt dit rapport maken genoemd.
Aansluiten bij het ongewenste gedrag
Groep 3 zat op maandagochtend in de kring. Elk kind mocht vertellen over de belevenissen van het weekend. Keurig om de beurt en goed luisteren naar elkaar. Voor Tino was dat elke keer een onmogelijke opgave. Tot ik begon zijn gedrag te spiegelen. Dat begon direct zodra hij de klas binnenkwam. Hij heeft het volgens mij nooit door gehad maar het effect was groot. Ging hij op het puntje van de stoel zitten dan deed ik dat onopgemerkt ook. Krabde hij aan zijn hoofd dan ik ook. Ik vond het toen verbijsterend dat hij er rustiger van werd.
Wiebelen tot je stilzit
Dit kan je natuurlijk ook prima doen als ouder. Ga even mee wiebelen met het kind aan tafel Ondertussen ga jij zelf steeds langzamer wiebelen totdat je stilzit. Wedden dat je kind meegaat in jouw tempo. Geef er geen woorden aan. De wiebelperiodes zullen langzaamaan minder worden. Dit geld ook voor ander ongewenst gedrag. Sluit even aan en neem de regie in dat gedrag door het voor te doen. Jouw kind gaat mee.
Samen een spiegeltekening maken
Hierop aansluitend past heel goed het spiegelen. In levenden lijve tegenover elkaar of al tekenend op papier. Met zijn tweeën aan een tekening werken is sowieso erg leuk. Voor oudere kinderen kan je meer spiegellijnen gebruiken of andere vormen. Bijvoorbeeld een golvende of hoekige spiegellijn. Ook kan je in de klas een groepswerk laten maken door aan meerdere lijnen spiegelen.
Meer…
Ik heb nog veel meer tips over dit onderwerp. Want als je mij een vraag stelt is het alsof je een knop indrukt en er constant ideeën uit mij rollen. Dus wil je meer weten over creatief omgaan met ongewenst kind gedrag? Stel dan gerust een vraag linda@dekoppoter.com
Mijn complete aanbod vind je op www.dekoppoter.com
Warme groet, en een fijne week,
Linda Walinga