Dat klinkt misschien een beetje gek. Tekeningen die jou helpen bij de opvoeding. Kinderen tekenen toch omdat ze het leuk vinden?
Begrip en inzicht
Jazeker! En daarom is het zo’n mooi middel om meer zicht op en begrip voor je kind te krijgen. En… niet onbelangrijk. Het kan je mooie handvatten geven om je kind te ondersteunen. Is dit verhaal nog steeds abracadabra voor je? Lees dan vooral verder.
Je weet al meer over tekeningen dan je denkt
Jij als ouder leest ongemerkt al heel veel af aan een tekening. Vaak komt er in eerste instantie een primair gevoel en vaak een oordeel boven. Dat kan positief zijn bijvoorbeeld: “Oh wat mooi.” Of negatief zoals: “Jeetje kan je niet wat beter je best doen, wat een gekras!” Maar je ziet meer. Voorbij het oordeel kijk jij ook. Ga maar eens bij jezelf na:
- Kleurt jouw kind de tekening in of werkt het alleen met grijs potlood?
- Als het kleurt is het dan zacht of fel, krasserig of wollig?
- Is het blad vol of is er nog veel ruimte?
- Zijn er duidelijke of vage lijnen gezet?
- Tekent je kind elke keer hetzelfde of zit er variatie in?
- Gebeurd er veel in de tekening of is het statisch?
Zo zijn er nog veel meer observatiepunten te noemen. Je hebt het vast al gezien zonder je er bewust van te zijn. Nu je dit leest word je je er misschien wel bewust van en kan je je kind ondersteunen op een speelse ongedwongen wijze.
Een voorbeeld
Johan 10 jaar liep vast op school. Zijn ontwikkeling stagneerde. Van een open kind werd het een gesloten stille jongen die alleen wilde gamen en het liefst de capuchon van zijn hoody over zijn hoofd trok. Hij tekende alleen robotachtige figuren in een stramme houding. Door met hem aan de slag te gaan en vanuit de stramme robothouding langzaamaan letterlijk een (uit)weg (op tekenpapier) te creëren kwam er beweging. Zowel in zijn tekeningen als in zijn leven. Natuurlijk had hij op veel andere manieren los kunnen komen maar bij Johan paste het tekenen vandaar dat de sessies bij mij zoveel in beging bracht.
Verscheurd door boosheid en verdriet
Ik kan me ook voorstellen dat je als ouder het gedrag van je koter in de tekening herkent. Bij boosheid en verdriet gaan kinderen vaak krassen of het papier verscheuren. Ze voelen zich vaak letterlijk verscheurd. Super! Wat een mooie manier om frustraties te verwerken. Gun het je kind!
Inzoomen van klacht naar kracht
Als specialist zoom ik verder in op de tekening. Ik kijk onder andere naar de tekenfases en naar de klacht en de kracht die in elke tekening, en dus ook in elk kind, verscholen zit. En ik stel vragen zodat helderder wordt wat het kind nodig heeft. Dat kan ik je als ouder ook aanraden. Wie of wat heb je getekend, waar zijn ze, waar gaan ze naartoe etc.
Van peuter tot puber thuis en op school
Dit geld natuurlijk niet alleen voor de kinderen thuis. Ook op school, opvang, peuterspeelzaal vertellen kinderen al tekenend hun verhaal. Van peuter tot en met puber en volwassenen
Wil je meer weten?
Neem vrijblijvend contact met mij op of
- Stuur een tekening van je kind voor een reading en ontvang inzichten en tips
https://dekoppoter.com/coaching-workshops/reading-kindertekeningen/
- Of volg een training over kindertekeningen (voor leerkrachten en ouders) Start september 2021