Gaat jouw kind over grenzen?

schoenen hekAfgelopen week kwam er een moeder bij mij die moeite had met het stellen van grenzen. Ze vroeg zich af hoe belangrijk het was haar kind grenzen te geven. Het is toch veel gezelliger in huis als we niet zo streng, maar juist wat toleranter zijn?

Gezelliger in huis

Aan de hand van een voorbeeld zal ik duidelijk maken waarom het echt van groot belang is dat kinderen grenzen krijgen aangereikt en dat het kind ook weet dat erop wordt toegezien. Daardoor is het  juist gezelliger in huis. Het kind weet waar het aan toe is en je geeft hem meer ontwikkelingskansen.

Angstig zonder grenzen

Bij een onderzoek werden 100 kinderen in een enorm groot leeg veld geplaatst. Voor zover ze konden zien was het een kale vlakte. De kinderen verrasten de onderzoekers enorm, want ze deden niks! Ze ondernamen helemaal niks. Ze gingen niet spelen, wat je misschien wel verwacht had.

Nee, ze gingen juist allemaal heel dicht bij elkaar zitten. Dat gaf ze enigszins een gevoel van veiligheid. Verder ondernamen ze niks. Ze waren angstig voor de immens grote ruimte die ze om zich heen zagen.

Veiligheid is nodig om te ontwikkelen

Later plaatste de boer op enige afstand een hek rondom de kinderen. En weet je wat er gebeurde? Een paar ondernemende kinderen begonnen als eersten over het hek te klimmen. Later volgden er meer en nog later gingen ze allemaal de grens opzoeken!

Ze gingen op onderzoek uit, omdat het nu veilig was. Het hek zorgde voor veiligheid. Veiligheid blijkt dus nodig om je als kind te ontwikkelen! Zonder grenzen durft een kind gewoonweg geen stappen te zetten. Bijzonder hè?

Grensoverschrijdend gedrag, een kwaliteit van het kind

Als ik dit verhaal met ouders deel, worden ze geraakt en voelen ze zich geen boeman meer, omdat er ook een ‘nee’ mag zijn. Het is aan de opvoeder de taak de grenzen te bewaken. Het kind heeft het recht over grenzen te gaan. Wees maar blij met deze eigenschap van je kind.

Mijn ervaringen als moeder en juf hebben mij geleerd dat deze kinderen veel potentie in zich hebben. Zij willen zich juist ontwikkelen. Zij zoeken steeds weer de grens op. Vermoeiend voor de ouder misschien, maar vergeet niet dat dit een grote kwaliteit is van je kind. Mits jij natuurlijk de grenzen bewaakt.

Grens bewaken

Elke grens geeft weer een nieuwe uitdaging, nietwaar? Daarom is het ook nodig dat je mee laveert met je kind en zijn speelruimte aanpast aan zijn ontwikkeling. Dat heeft dus niks met streng zijn te maken, maar alles met het bieden van veiligheid en ontwikkeling.

Is grenzen aangeven ook voor jou een dingetje? Zou je daarbij ondersteuning willen op een afwisselende en speelse manier?

Neem dan contact met me op.

Gratis skypesessie

Wil jij ook je kind beter leren begrijpen? Wil jij ook handige tips om te zorgen voor meer harmonie en rust in huis? In een gratis Skypeconsult  van 20 minuten bied ik je 2 tips die maken dat je vanuit meer begrip naar de situatie kunt kijken waardoor er al snel positieve veranderingen ontstaan.

Tekentip

Als je kind wil tekenen, teken dan zelf eerst even een kader op het papier. Dan geef jij namelijk de grens aan. Het kind kan later het ‘lijstje’ versieren. Zorg er wel voor dat de grens een gesloten lijn is.

1 gedachte over “Gaat jouw kind over grenzen?”

  1. Pingback: Mediawijs opvoeden begint al in de wieg - Linda Walinga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *