In een woord vertellen welk probleem je met het werken met de kinderen in je klas liefst opgelost wilt zien? Dat dat deden mijn vrienden en kennissen die in het basisonderwijsonderwijs voor de groep staan. Ik was erg benieuwd.
Concentratie
De overgrote meerderheid geeft aan dat ze graag zouden willen dat kinderen zich beter kunnen concentreren op hun werk. “Kinderen zijn tegenwoordig zo snel afgeleid. De groepen zijn te groot. Ik heb er mijn handen vol aan en heb constant het gevoel dat ik tekortschiet” aldus een leerkracht.
Het is als koorts
Het concentratieprobleem is zoiets als koorts. De koorts merk je op en ervaar je als uiterst onplezierig en uitputtend. Maar koorts is een teken, het wil je juist iets duidelijk maken. Het wil een onderliggend probleem opruimen. Ergens in je lijf is een ontsteking maar waar?
Stel de BLOFHAM vragen
Zo is het ook met kinderen die zich moeilijk kunnen focussen op hun werk. Je zou jezelf de volgende vragen kunnen stellen de zogenaamde BLOFHAM vragen:
- B Heeft het kind behoefte aan bewegen? Als je enorme bewegingsdrang hebt in je lijf en je moet stilzittend de sommen maken dan begrijp jij wel waar de aandacht naartoe gaat.
- L Is er een leerprobleem? Begrijpt het de opdrachten?
- O Kan het kind organisatorisch gezien tot werken komen? Of heeft het misschien een stappenkaartje op zijn tafeltje nodig?
- F Is het kind faalangstig? Welke stappen durft het wel te zetten?
- H Is het kind hoog gevoelig en meer met het wel en wee van de juf en de klasgenoten bezig dan met zijn werk.
- A Heeft het kind aandacht Voelt het zich gezien?
- M Is er een motivatieprobleem? (Dit zie je vooral in de bovenbouw.) Bedenk ook eens in hoeverre jij zelf gemotiveerd bent voor het werken met je groep en wat jij ze aan moet bieden.
Aspirine voor de focus?
Ik heb het vaak gehoord. Een ritalinnetje om de concentratie te verhogen en rust te brengen in het kind. Ik ben niet degene die daarover gaat. Wel weet ik dat het goed is om in ieder geval EERST de BLOFHAM te stellen. Bij elke BLOFHAM-hulpvraag kan ik wel een tekenopdracht bedenken. Tijdens de trainingen die geef komen ze allemaal aan de orde en krijg je van mij een laagdrempelige creatief les idee. Nu reik ik je een algemene opdracht toe die uitermate geschikt is na een weekend of vakantie omdat kinderen vaak moeite hebben met de overgang van vrije tijd naar het strakke ritme van de schooldag.
Kom in het ritme van de dag
De kinderen starten achter hun stoel en jij praat ze in het ritme van de dag. Je verhaal zou er zo uit kunnen zien:
Doe maar met me mee. (Jij begint te stappen op je plaats.) Zo zijn we vanochtend allemaal vanuit ons huis gestapt. Sommigen stapten in de auto. (Maak een stuurbeweging met je handen) Anderen stapten op de fiets. (Draaiende bewegingen met twee handen rondom elkaar terwijl je doorstapt.) Op het schoolplein kon je nog even lekker spelen (draai al huppelend een rondje, handen omhoog) Toen ging de bel en liep je rustig naar je plek (tempo verlagen en rustig op je stoel neerkomen.) Het spreekt voor zich dat je het verhaal aanpast aan jouw groep.
Ieder kind heeft een tekenboek of tekenpapier en kleurpotloden voor zich en gaan middels ritmisch tekenen een lijstje maken. Wat die dag is gelukt wordt opgeschreven te midden van de mooie ritmische figuren die ofwel door jou aangegeven zijn ofwel door de kinderen zelf bedacht zijn. Ook ideaal om schrijfpatronen te oefenen.
Heel veel plezier ermee!
Warme groet, Linda