Alweer regenbogen en eenhoorns?

Heb jij dat ook in je klas dat de jongens of meisjes in je klas allemaal hetzelfde tekenen? En hoe ga je daar mee om?

Bij meisjes zie je heel vaak dat er bijvoorbeeld veel eenhoorns of regenbogen getekend worden. Tijdens een workshop op een school kreeg ik de vraag hoe daar mee om te gaan. Omdat er geen tijd meer was om deze vraag daar te beantwoorden beloofde ik haar er een blog over te schrijven.

Toelaten of…

Nu ik hier zit deze blog te schrijven bedenk ik mij dat ik door had moeten vragen. Vanwaar kwam die vraag? Zou ze zich afvragen of ze dit toe mocht laten? Of moest ze er iets mee doen van zichzelf… Ik weet het niet maar ik kan wel iets over dit herkenbare fenomeen vertellen.

Regenbogen

Als kinderen vaak hetzelfde tekenen dan is er een bepaalde behoefte. Regenbogen worden veelvuldig getekend door kinderen die met veranderingen te maken hebben of krijgen. Het tekenen van regenbogen geeft houvast, troost, bescherming en geeft ze vertrouwen in hulp. Hoe mooi is het dat je in de klas de ruimte krijgt om daar uiting aan te geven?

Als leerkracht kan je het kind daarin enorm ondersteunen door bijvoorbeeld in je creatieve lessen te gaan werken met de kleuren van de regenboog. Liedjes te zingen en te dansen over de regenboog met kleurige linten. Of geef schilderopdrachten die met mengen te maken hebben zodat ze de kleuren zelf kunnen maken en ontdekken.

Eenhoorns

Hetzelfde geldt voor de eenhoorns die nu zo razend populair zijn onder andere door tekenfilmseries. De eenhoorn staat symbool voor kracht, puurheid, gezondheid, geluk, vernieuwing en zuiverheid. Als je dat bedenkt dan zou het ook zo kunnen zijn dat juist die eigenschappen resoneren met een bepaalde groep kinderen in jouw klas. Of ze herkennen bovenstaande eigenschappen bij zichzelf of ze hebben er juist behoefte aan. Vind je het saai worden al die eenhoorns? Geef dan eens de opdracht steeds weer andere hoorns te maken. Dit stimuleert de creativiteit en kan er zelfs een spelletje van maken. Maak een soort hoornwinkeltje waarin jij jouw hoorn mag ruilen.

Sluit aan

Nou ja… bedenk het maar. Wees creatief en sluit aan bij de behoefte. Want dat is zo waardevol. Vanuit die behoefte kan je prachtig voortborduren. Ontwikkelen heet dat.

Wil je meer weten over wat er af te lezen valt een regenbogen, eenhoorns en kindertekeningen in het algemeen? Meld je dan aan voor de training die start op 19-01-2022

Meld je aan

Warme groet,

Linda Walinga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *